Dementie & herinneringen app

Sinds kort staat een nieuwe versie live van de
app Dementie & Herinneringen.

Dementie & herinneringen app

TimeSteps biedt naast de klok en agenda de app ‘Dementie & Herinneringen’. Deze app is bedacht door Annemarie Bolder, EDOMAH ergotherapeut en expert op het gebied van omgaan met mensen met dementie. De app is gratis en wordt veel gebruikt om waardevol contact te maken met iemand met dementie.

Wil jij weer fijn contact maken met je vader, moeder, partner of dierbare met dementie? Lees dan verder en gebruik de app Dementie & Herinneringen ter ondersteuning.

Voor Android hebben wij de oude app uit de store verwijderd. Download de nieuwe versie om blijvend gebruik te maken van de app.

Contact maken met mensen met dementie

Mensen met dementie praten vaak graag over persoonlijke herinneringen uit hun jongere jaren. Het gericht ophalen van die positieve herinneringen (reminiscentie) doet een beroep op wat mensen met dementie nog wèl weten en kunnen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en zorgt voor mooie contactmomenten.

De kracht van herinneringen: reminiscentie

Reminiscentie is het gericht ophalen van positieve herinneringen. Herinneringen uit jongere jaren blijven het langst bewaard. Deze momenten herbeleven geeft een gevoel van eigenwaarde, identiteit en zelfvertrouwen. Soms is er een extra impuls nodig zoals een foto of video om het hier over te kunnen hebben.

Hoe gebruik ik de app?

Deze app geeft een selectie van foto’s, video’s of geluidsfragmenten van vroeger. Deze kun je gebruiken om waardevolle gesprekken mee te voeren. Heb tijdens het gesprek geduld en een open houding. Verder helpen de volgende tips om een waardevol gesprek te hebben:

    – Reminiscentie is geen test om erachter te komen hoeveel de persoon nog weet van vroeger. Het is een manier om fijn contact te hebben in het hier en nu.

    – Wees terughoudend met het stellen van feiten vragen zoals wie, wat, wanneer, waar etc. Als de persoon met dementie de vraag niet weet te beantwoorden, kan dat een gevoel van falen en onzekerheid veroorzaken.

    – In plaats van vragen stellen kan je het gesprek op gang brengen door bijvoorbeeld het volgende te zetten; ‘Wat een leuke foto’, ‘Het doet me denken aan…’, ‘Ik vraag mij af…’, ‘Ik ben zo benieuwd…’.

    – Geef de persoon met dementie de tijd en de ruimte om gedachten te vormen en zichzelf te uiten. Soms is het nodig om lange tijd te wachten op het antwoord, maar zolang je contact blijft houden (iemand aankijkt of een hand op de knie legt) geeft het de ander de ruimte om te antwoorden.

    – Sta stiltes toe en laat je niet verleiden om ze zelf in te vullen.

    – Praat rustig, maak oogcontact en gebruik lichaamstaal.

    – Wees nieuwsgierig naar wat de ander te vertellen/te laten zien heeft.

    – Herhaal wat de persoon vertelde op het moment dat iemand een verhaal begon te vertellen, maar daarna vastliep. Voorbeeld: “Je vertelde me net over de tijd dat.” of “we waren aan het praten over vriendschappen en jij vertelde over je buurjongen…”. Op deze manier kan je iemand helpen om zijn verhaal weer voort te zetten.

    – Check regelmatig of je het verhaal goed begrepen hebt “heb ik het goed begrepen dat je..”

    – Maak gebruik van humor.

    Cursus omgaan met dementie voor professionals

    Annemarie geeft de cursus omgaan met dementie. Ontwikkeld op basis van de succesvolle aanpak van European Reminiscence Network. (zorg)Professionals en vrijwilligers die werken met mensen met dementie en/of hun mantelzorgers begeleiden kunnen zich aanmelden via deze website: https://www.dekrachtvanherinneringen.com/cursus-reminiscentie/

      De expert achter de app

      Annemarie Bolder – praktijkhouder Ergodus, trainer, coach en vertegenwoordiger European Reminiscense Network (ERN).